· 

Helemaal los in de natuur

Wat is er nu leuker voor zowel hond als baas, dan op een zonnige dag in het bos of een natuurpark te wandelen. Een plek waar de hond even helemaal hond mag zijn. Los van de lijn.

Want tja, in de wijk loopt hij al iedere dag aan de lijn. Hij mag ook wel even van zijn vrijheid gaan genieten. Het geeft je als baas ook even de rust en ruimte om met andere dingen bezig te zijn. Zelf genieten van de natuur. Of even snel op je telefoon wat e-mailtjes weg werken. Foto’s maken voor op  je Facebook tijdlijn . Nog leuker: gezellig met andere wandelaars babbelen over het wel en wee van onze honden…Dus duik je het natuurpark in en negeert even het bord dat aan het begin van het park of bos staat: honden aangelijnd!

Want in het bos of park is niet alleen mooi groen te bezichtigen. Er loopt ook wild. Prachtig mooi wild zoals de wilde runderen, herten, dassen, otters, hazen en de schitterende blauwe ijsvogel! En al deze dieren voelen zich veilig in het natuurpark. Veilig genoeg om zich zo nu en dan te laten zien. En veilig genoeg zodat ze zich voortplanten. En dat is ook de hele opzet van zo’n prachtig mooi gebied: het houdt de natuur in balans. En daarom zijn de beheerders van dat gebied ook zo voorzichtig met hun groen en wild… Ook wij komen er graag; we genieten ervan om even te ontsnappen aan de drukte van alledag. In de vrije natuur laat je even de boel de boel. En geniet je van de rustige omgeving. We nemen onze honden graag mee, want ook zij mogen even genieten van de natuur zoals zij bedoeld is.

En toch negeren wij massaal alle verzoeken die bij alle ingangen van een park of bos staan vermeld: Honden aangelijnd!

Iedere maand komt er wel een berichtje voorbij:

 • Reekalf doodgebeten door jagende honden
 • Schapen flink verwond door 2 honden
 • Boer heeft 3 schapen in moeten laten slapen door verwondingen van jagende honden
 • Hond doodgebeten of zwaar gewond in het bos door andere honden

En dat zijn alleen nog maar de berichten die in het nieuws komen omdat ze heftig genoeg zijn. Maar hoeveel fazanten, konijnen, dassen of runderen worden opgejaagd of doodgebeten door jagende loslopende honden??? Verjaagd uit hun veilige omgeving….


Bovendien is een loslopende hond niet alleen nadelig voor het wild. De honden krijgen zoveel vrijheid tijdens dat loslopen, dat zij ALLES in hun vrijheid als beloning ervaren. En vaak ben jij als eigenaar niet eens meer in beeld voor jouw hond. Waarom zou hij? De omgeving is zo veel leuker!

 

En juist daar ligt nu een mooie kans voor jou als eigenaar samen met jouw hond. Honden zijn heel positief ingesteld en willen eigenlijk maar 1 ding: samen met jou iets leuks doen. Samen met zijn baas de leukste spelletjes doen. En dat mag zelfs aan de lijn; dat vinden ze niet eens zo erg.

 

En wat is daar het voordeel van? Focus op jou als baas; bij jou gebeurt al het leuks. Jij bent de toegang tot zoveel plezier. Dit werkt vaak zo motiverend voor jouw hond, dat zijn algemene gehoorzaamheid stukken beter wordt. Want hij vindt het leuk om met jou op pad te gaan.

 

Maar wat voor leuks kun je jouw hond dan geven als vervanging voor het loslopen?

De meeste honden gaan op zoek naar een spoor als ze loslopen in de vrije natuur. Kunnen ze niks aan doen, dat zit in hun genen. Ze gebruiken graag hun neus en zetten deze in om te speuren. En daarbij zetten ze hun hele lijf in door bijvoorbeeld onder struiken door of over boomstammen heen te springen.

 

Gebruik eens een lange lijn als je een natuurgebied in gaat. Daarmee krijgt jouw hond toch voldoende bewegingsvrijheid en je beschermt het wild tegen zijn jachtgedrag. De dieren zullen je dankbaar zijn. 

Wij hebben 6 spelletjes voor je samengebracht in een handout. Op handig printformaat zodat je het mee kunt nemen als je een natuurgebied gaat bezoeken. Geloof ons, je hond hoeft echt niet los. Want samen met jou gaat hij genieten van de spelletjes én van de natuur. En daarbij mag hij alles inzetten om op het goede spoor terecht te komen 😀

 

Download hieronder de 6 spelletjes, dan ontmoeten we je graag eens in de natuur!

Laat ons vooral weten wat je van de spelletjes vond en hoe je de wandeling hebt ervaren.

 

Warme groet, Jany & Suzanne

 

Download
Fijn aan de Lijn
Infographic met 6 spelletjes die je kunt doen met jouw aangelijnde hond :-)
Fijn aan De Lijn (1).pdf
Adobe Acrobat document 1.9 MB

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Tilly Buyn en Mika (dinsdag, 30 oktober 2018 19:32)

  Leuke blog en leuke spelletjes. Mika kan ook heel goed in de lengte over gevallen bomen lopen. We doen dat al heel lang, geïnspireerd door dat "overloopje" op het trainingsveld. Eerst aan de lijn geleerd en later ook in losloopgebieden los. Mika vindt het zó leuk, dat ze het al vanzelf doet als ik haar een liggende boomstam aanwijs.

 • #2

  Jany (maandag, 05 november 2018 20:52)

  Wat leuk Tilly! Mika is ook een erg behendig hondje �. Fijn te lezen hoe jullie samen van een wandeling genieten!