· 

6 tips voor het kiezen van de juiste puppycursus

kiezen van een goede puppycursus

 

Jij hebt net zo'n lief puppy in huis waar je helemaal verliefd op bent. Het is je eerste hondje en je wilt graag hulp bij de opvoeding van jouw puppy.

 

Maar hoe vind je nou een goede Puppycursus? Want iedereen roept op zijn website dat hij leuke Puppycursussen geeft en natuurlijk positief traint.

 

Jij wilt niet naar zomaar een Puppycursus; jij wilt naar een goede Puppycursus. Wij geven jou 6 tips waar je op moet letten om de juiste keuze te kunnen maken.

1. Deskundigheid

We zeiden het hierboven al; iedereen roept op zijn eigen website dat hij leuke en verantwoorde Puppycursussen geeft. Natuurlijk zeg je dat over jezelf, want je gaat niet op internet zetten dat jouw cursussen amateuristisch en saai zijn, toch?!

 

Gelukkig hebben we sinds enkele jaren in Nederland een instantie die onafhankelijk is en beoordeelt of een hondenschool voldoet aan de strenge eisen die zij stelt. Dit is de SPPD. Deze afkorting staat voor Stichting Platform van Professionele Diergedragsdeskundigen. Eén van de doelstellingen van deze stichting is om hondeneigenaren de zekerheid te geven dat zij bij een goede hondenschool les krijgen. Instructeurs die positief beoordeeld zijn door de SPPD moeten een serieuze opleiding hebben gevolgd, een minimaal aantal uren per maand lesgeven EN ze moeten zich ieder jaar weer bijscholen. 

 

Naast de SPPD zijn er ook nog instanties zoals de APDT BeNe (The Association of Pet Dog Trainers for Belgium & Netherlands) en de NVGH (Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden) die strenge eisen stellen aan haar leden. Wil jij graag iets meer weten over deze organisaties? Klik dan op hun namen en wij linken jou door naar hun websites.

 

Kijk dus eerst of de hondenschool die je op het oog hebt geaccrediteerd is door de SPPD en/of andere instanties.

 

2. De instructeur & groepsgrootte

Een instructeur heeft het tijdens het lesgeven heel erg druk. Hij (of zij ;-)) moet letten op het gedrag van de honden, op het gedrag van de eigenaren, hij moet de leerstof goed weten over te brengen en dient er voor te zorgen dat iedereen, hond & eigenaar, zich veilig voelt. Dat kan alleen als iedere cursist de juiste hoeveelheid aandacht krijgt. Een instructeur heeft dus heel wat bordjes in de lucht te houden. Dit kan natuurlijk niet als de groepen te groot zijn. Dan verlies je als instructeur het overzicht. Wil je als instructeur alles nog kunnen overzien dan bestaat een cursusgroep uit maximaal 6 tot 7 honden met hun eigenaar. Grotere groepen zijn financieel aantrekkelijker, maar qua lesgeven onverantwoord.

 

Informeer voordat je op les gaat, hoe groot de groep is.

 

3. Gevoel van veiligheid

Het allerbelangrijkste is dat puppy's zich veilig voelen tijdens een training. Er komt al zoveel op de hondjes af, dat je als instructeur de daarmee gepaard gaande stress tot een minimum wilt beperken. Aan de andere kant denken eigenaren dat ze goed bezig zijn met het socialiseren als alle puppy's uit de groep aan het einde van de les met elkaar mogen spelen. Veel hondenscholen spelen hier handig op in. Aan het einde van elke les mogen alle puppy's lekker met elkaar spelen op het veld. Zo keert de baas tevreden naar huis, want de lessen zijn zo leuk en de pups lekker moe. Wij garanderen je dat er zeker een paar puppy's bij zijn die zich een hoedje zijn geschrokken tijdens dit speelkwartier. Omdat ze totaal onder de voet werden gelopen tijdens het spelen en nog niet voldoende hun mannetje staan om zich hiertegen te verweren. En de eigenaar -en vaak ook de instructeur- herkent niet wat er zich allemaal voor zijn ogen heeft afgespeeld. Sommige pups ontwikkelen juist door dit soort speeluurtjes een angst voor andere honden. 

 

Stel je maar eens voor dat je je dochtertje voor het eerst naar school brengt en tegen de leerkracht vertelt dat het een gevoelig maar ook verlegen meisje is dat even de tijd nodig heeft om aan iedereen te wennen. Hoe zou jij het als vader of moeder vinden dat jouw dochtertje vervolgens tijdens het speelkwartier op het schoolplein aan haar lot wordt overgelaten tussen allemaal schreeuwende en rennende kinderen.....?

 

Een goede instructeur (en daarmee de hondenschool) geeft pups eventueel de kans om met elkaar kennis te maken, maar doet dat op basis van een juiste match en maar 2 pups tegelijk. De instructeur kiest op basis van formaat & karakter welke pups een goede match zijn en laat deze, onder zijn/haar deskundige begeleiding, met elkaar kennismaken. Of de instructeur kiest voor een les met een sociale wandeling waarbij de pups wel allemaal los van de lijn gaan, maar op neutraal gebied en tijdens een wandeling. Ook dat gebeurt onder toezicht van de deskundige instructeur. Zo kan hij tijdig bijsturen & hij kan jou als eigenaar uitleggen waar je op moet letten bij jouw pup. 

 

Informeer of de puppy's allemaal tegelijk worden losgelaten tijdens de les. Zo ja, bedenk je dan goed wat voor impact dit kan hebben op jouw hondje en of dit wel zo'n goed idee is.

 

4. Opleiding & Ervaring van de instructeur

Als je vroeger handig met honden was, kreeg je een stoere bodywarmer aan en mocht je voor de groep staan om les te geven. Helaas is het nu nog steeds zo dat een kynologisch instructeur een vrij beroep is en iedereen zich zo mag noemen. Maar dat je jezelf zo noemt, wil nog niet zeggen dat je ook een echte instructeur bent. Want een echt goede instructeur heeft verstand van honden én mensen. Een goede instructeur word je alleen door heel veel ervaring op te doen. Informeer daarom bij de hondenschool/desbetreffende instructeur hoeveel jaar ervaring hij al heeft en welke opleidingen deze heeft gevolgd. Laat je niet misleiden door mooie foto's en gezellige praatjes over de eigen honden op internet. 

 

Wees kritisch en informeer naar de opleidingen & ervaringen van de instructeurs

 

5. Privéles

Soms is een puppy niet geschikt voor groepstraining. Dan zie je een hondje helemaal uit zijn dak gaan op het veld. Dan blaft of krijst hij veel. Bijt veel in de riem of springt continu tegen de eigenaar op. En soms keert een pup volledig in zichzelf en is niet of nauwelijks bereikbaar voor de eigenaar. Er is dan geen sprake van een dominante hond of een ondeugende pup; dan heb je te maken met een overprikkelde pup die op zijn hondse manier aangeeft dat het hem allemaal te veel wordt. En een overprikkelde pup is niet in staat om iets te leren. Hij is aan het overleven.

 

Een goede instructeur herkent dit gedrag op tijd, grijpt in en kan het de eigenaar in begrijpelijke woorden uitleggen wat er aan de hand is. Meestal zijn deze puppy's beter af met privélessen.

 

Gevoelige puppy's worden op een goede hondenschool niet afgestraft of gecorrigeerd. Daar wordt een andere & betere oplossing voor gevonden.

 

6. Een pup met zelfvertrouwen

Bepaal eerst eens voor jezelf wat jij graag wilt leren samen met jouw pup. En zoek dan een puppycursus uit die jou leert wat jij graag wilt leren. Heel veel cursussen worden volgepropt met allerlei oefeningen. Ja, je bent inderdaad lekker bezig en puplief is na de les zo moe dat hij in de auto al in slaap valt. Maar leer jij wat je wilt leren? 

 

Pups zijn zeer prikkelgevoelig en hebben nog heel veel rust nodig. Deze rust is nodig om al die prikkels een plek te kunnen geven in de kleine hersentjes. En je kunt die hersentjes vol maken door je pup allerlei trucjes te leren, maar heb je daarmee dan ook een goed gesocialiseerde hond die lekker kan meedraaien in de maatschapij?

 

Een goede puppycursus kent een balans tussen oefeningen die jou helpen:

  • om de band te versterken tussen jou en jouw hond,
  • met de socialisatie van puplief,
  • wat gehoorzaamheid aan te leren.

In de cursus wordt uitgelegd hoe jouw pup laat weten dat hij ergens moeite mee heeft en dat hij jouw steun nodig heeft zodat jij op tijd kunt bijsturen. Pas dan kan hij open en veilig de wereld ontdekken. En aIs die vertrouwensband goed is, dan komt de gehoorzaamheid vanzelf. Trucjes zijn leuk, maar doen niets met het zelfvertrouwen van jouw pup.

 

Informeer dus goed naar de lesinhoud van de cursus. Wordt er voldoende aandacht besteed aan het bouwen van een band en krijg je uitleg hoe jij jouw pup kunt steunen in zijn ontdekking van de grote mensenwereld?

 

Je hebt een flinke klus te klaren in jouw zoektocht naar de juiste puppycursus. Laat je goed informeren en durf vragen te stellen als je twijfels hebt. Misschien mag je langs de zijlijn een les volgen zonder hond. Dan krijg je een indruk hoe de instructeurs werken en proef je hoe de sfeer is.

 

Ben je nieuwsgierig naar ons en wat ons motiveert om jou en jouw pup te ontmoeten? Je kunt onze achtergrond lezen door hier te klikken. Of wil je liever gelijk weten hoe onze Puppycursus is opgebouwd? Dan mag je hier klikken.

 

Wij wensen jou succes met de zoektocht  & vooral veel plezier met puplief! Laat je ons weten wat jouw keuze is geworden?

Reactie schrijven

Commentaren: 0