· 

5 stappen om jouw hond te laten wennen aan verkeer

hond angst voor verkeer blog

Je wilt voorkomen dat jouw hond angst voor verkeer krijgt. Of misschien heb je een hond die al angst heeft voor het verkeer. Iedere keer als er een auto voorbij raast duikt hij weg of wil hij op de vlucht slaan. Het wordt alleen maar erger bij iedere wandeling.

Inmiddels raak je aardig gefrustreerd door dit gedrag. Want bij steeds meer wandelingen hoop je dat je geen verkeer tegenkomt. Bovendien groeit je twijfel over hoe je dit in hemelsnaam moet gaan aanpakken. 

In deze blog geef ik je 5 stappen die jij kunt toepassen.  Hiermee kun jij vol goede moed en zelfverzekerd op pad gaan. En ondertussen leer jij jouw hond beter en meer gewenst gedrag aan.

 

1. Noodzaak om langs een weg te wandelen

Ga voor jezelf eens na of het echt noodzakelijk is dat je langs die ene drukke weg moet lopen. Is er een alternatieve meer rustige wandelroute? Kun je jouw hond in de auto zetten en samen naar een rustig uitlaatgebied rijden?

 

Dit wil niet zeggen dat je al het verkeer maar uit de weg moet gaan. Nee absoluut niet, maar je kunt nu wel voorkomen dat het gedrag verergert of juist gaat ontstaan. Dat kan alleen maar tot ongelukken leiden. Je gaat nu jouw hond gepland aan het verkeer laten wennen. Langs een rustige weg, met minder verkeer. Waar je meer overzicht hebt op wat er komen gaat & waar je voldoende afstand van de weg kunt houden. Op een gepaste afstand (dat is die afstand waarbij jouw hond geen angstgedrag laat zien) ga je samen kijken naar wat er voorbij komt. Zo kun je jezelf & jouw hond beter voorbereiden op het drukkere verkeer.

 

2. Ga op zoek naar super lekkers voor jouw hond als beloning

Dit is een stap die bij alle oefeningen terug komt. Wat namelijk belangrijk is in het leerproces van een hond, is dat er iets leuks te halen valt bij situaties waar hij aan moet wennen. Zo zorg je er namelijk voor dat die situaties als positief ervaren worden. En wat positief is geeft een goed gevoel en wil je vaker gaan doen :-).

 

Ga op zoek naar super lekkere beloningen waar jouw hond helemaal gek van wordt. Iets waar jouw hond bij voorkeur ontzettend druk van wordt als je het klaar maakt. Bijvoorbeeld tegen je opspringen bij het aanrecht of dicht bij je in de buurt blijven, want stel dat het valt! 

 

Zoek 3 verschillende lekkere hapjes en maak daar hap-slik-weg stukjes van. Stop dat in een beloningstasje of een heuptasje. Dat tasje heb jij om tijdens de wandelingen.

 

2 tips voor het zoeken naar het juiste lekkers (want iedere hond is anders):

 • hoe harder het stinkt hoe lekkerder jouw hond het vindt
 • het moet wel iets anders zijn dan wat hij normaal gesproken krijgt; maak het bijzonder. Want zijn eigen brokken of die droge standaard beloningsbotjes zijn maar saai)

3. Materiaal

Gebruik degelijk materiaal voor jouw hond. Zorg dat je een goed (aan)sluitende halsband of tuig aan doet waar hij niet uit kan ontsnappen. Honden die willen vluchten zijn Houdini's! Een stevige riem die je goed vast kunt houden en die niet zomaar doorbreekt is voor de grote en sterke honden geen overbodig luxe. Je wilt het je niet voorstellen, maar een hond op de vlucht kan zomaar door een auto of vrachtwagen aangereden worden. 

 

4. Jouw gedrag & lichaamstaal

Honden zijn kunstenaars als het aankomt op het lezen van lichaamstaal. Zij zien de geringste pupilverwijdingen, horen een hartslag sneller kloppen en ruiken jouw stress. Jouw uitdaging is om je bewust te zijn van en controle te houden over jouw eigen gemoedstoestand en lichaamstaal. Allebei hebben ze namelijk een directe invloed op jouw hond. 

 

En daarmee raak ik gelijk een lastig onderwerp. Want hoe kun jij nou jouw gemoedstoestand beïnvloeden?

 • Allereerst heb je mijn 5 stappen waarmee jij meer zelfvertrouwen gaat bouwen.
 • Doe geen dingen waar je zelf niet achterstaat, ga niet te snel & doe niet te veel.
 • Adem rustig in & uit, daarmee verlaag je jouw hartslag.
 • Geloof in jezelf, klinkt zweverig maar het helpt echt!
 • Ja het mag! Je mag absoluut je hond steun bieden of troosten. Het maakt de angst die jouw hond heeft echt niet erger. Maak er alleen geen drama van :-)
 • Probeer niet aan worst case scenario's te denken. Je schiet er echt niets mee op.
 • Sta letterlijk en figuurlijk stevig in je schoenen met beide voeten op de grond
 • Neem er de tijd voor; ga samen op juiste afstand van een rustige weg zitten. Samen in het gras, of op een bankje. Ontspan en geniet van de omgeving.

5. De wandeling

Leuk al die stappen, maar hoe moet je dan die eerste gewenningsmomenten beginnen? 

Wat je jouw hond eigenlijk gaat leren, is dat naderend verkeer helemaal niet erg is. En dat als je voldoende afstand houdt van dat verkeer er geen nare dingen gebeuren met je. En om dat nog leuker te maken? Hij krijg wat lekkers als er een auto nadert of een fietser voorbij komt.

 

Neem er dus de tijd voor, plan een oefenmoment. Neem ergens langs een rustige weg plaats. Je hoeft jouw hond nergens op te wijzen, hij hoeft niets te doen. Er gewoon zijn en samen kijken naar de omgeving is meer dan voldoende. Geef jouw hond regelmatig wat lekkers als er verkeer nadert en langskomt en jouw hond kijkt er rustig naar. Natuurlijk mag je tegen jouw hond praten. Voor veel honden werkt dat zelfs rustgevend, zolang je maar niet praat als Mien Dobbelsteen ;-)

 

Heb jij een hond die bang is? Zorg dat je de afstand tot de weg groter maakt. Ga zelf door je knieën en laat jouw hond maar tegen je aanstaan. Dan voelt hij zich een stuk veiliger.

 

Hou oefensessies kort. Het is erg vermoeiend voor jouw hond. Liever 2x per dag kort, dan een te lange sessie waarbij jouw hond helemaal overprikkeld raakt. Daar worden namelijk drukker van én het maakt de ervaring minder prettiger.

 

Je hebt nu 5 stappen gekregen waarmee je jouw hond kunt laten wennen aan verkeer. Wacht niet te lang met trainen. Hoe langer jij wacht, hoe erger het gedrag wordt en hoe moeilijker het wordt om iets anders aan te leren. Ga meteen aan de slag en zorg dat jij zonder angst, schaamte of frustratie kunt gaan wandelen met jouw hond. Het plezier zal alleen maar groter worden.

 

Wennen aan het verkeer is één van de lifeskills voor onze honden. Jij kunt jouw hond daarbij helpen. Soms heeft jouw hond al een grote angst voor verkeer door wat er in zijn verleden is gebeurd. Binnen onze support kunnen wij jou ondersteuning bieden.

 

Laat je ons weten hoe jouw oefensessie is gegaan met onze 5 stappen?

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Laika (zondag, 27 november 2022 11:34)

  Mijn puppy IS 6 maanden en is nog steeds bang voor het verkeer auto traktor vrachtwagens en fietsers wat kan ik daar aan doen. Met vriendelijke groeten