· 

Survivallijst wandelen

survivallijst wandelen met een hond die uitvalt aan de lijn

 

Je hebt een schat van een hond. Hij is zo lief voor jou & de kinderen. In huis gedraagt hij zich voorbeeldig. Je houdt ontzettend veel van hem.

 

Er is alleen één klein dingetje.... 

Tenminste, het begon heel klein. Het wandelen is namelijk één groot drama! Je ziet er als een berg tegenop om weer met hem naar buiten te gaan. Op zich loopt hij netjes aan de lijn. Trekt bijna niet, snuffelt zo hier & daar. En als het mee zit, kijkt hij je ook nog wel eens aan. Er is oogcontact. 

Maar oh wee als er een hond jullie pad kruist. En dan hoeft hij nog niet eens in de buurt te komen. Als jouw hond hem op de hoek aan de andere kant van de straat ziet staan, begint hij al te trekken aan de lijn en blaft zijn stembanden schor! Met moeite krijg jij jouw hond mee, of je wacht tot de andere hond verdwenen is. Het heeft 1 voordeel: Er komt geen andere hond in zijn buurt. Jammer voor jou, want jij had je een hele andere voorstelling gemaakt van die lobbes van jou. En hoe kan het toch, want in huis is hij zo lief en rustig. Het bekende fenomeen Jekyll & Hyde...

Tob niet langer door. Dit gaat echt niet vanzelf over. Je zult hard moeten werken en trainen om dat gedrag in goede banen te moeten leiden. Wij kunnen jou & jouw hond begeleiden naar een betere wandeling binnen onze support

Om je vast op weg te helpen, hebben wij een survivallijst voor je opgesteld. Met deze 7 tips worden de wandelingen in ieder geval aangenamer. Het gedrag (als uitwerking op de achterliggende emotie) van jouw hond zal hiermee niet "over" gaan. Daarvoor moet je er gericht mee aan de slag gaan. De tips maken de wandeling wel makkelijker en geven meer structuur. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn :-)

1. Goed materiaal

Zorg dat jouw hond stevig, goed & passend materiaal draagt. Een halsband of tuig maakt niet uit, als het maar goed past en aansluit. Jouw hond moet zich er niet uit kunnen wrikken. Wil jij jouw hond meer bewegingsvrijheid geven? Gebruik dan een lange lijn van Biothane of met rubber er in verwerkt voor een betere grip. Gebruik liever geen uitrollijn of flexlijn, deze staat namelijk altijd op spanning en zorgt daarom ook voor spanning bij jouw hond. Het zijn ook nog eens behoorlijke kastjes die je bij hebt, en zijn daarmee meer moordwapen dan een goede uitrustig voor je hond.

stevig materiaal survivallijst blog

2. Stevige schoenen

Draag zelf stevige schoenen. Ga alsjeblieft niet op je slippers de hond uitlaten. Kans op een blessure bij een uitvallende hond aan de lijn is groot. Je kunt je met slippers aan niet goed verankeren als jouw hond gaat trekken aan de lijn. 

Leer jezelf aan om met beide benen stevig aan de grond te staan mocht jouw hond uitvallen. Door je gewicht over beide benen te verspreiden, sta je goed aan de grond.

stevige schoenen survivallijst blog

3. Lekkere hapjes

Nee, geen hapjes zodat je onderweg kunt gaan picknicken :-))

Wij bedoelen hap-slik-weg hapjes voor jouw hond. Zachte, stinkende voertjes scoren meestal goed bij honden. Probeer eerst uit voor welk lekkers jouw hond gaat. Denk aan bijvoorbeeld kipknakworst, gerookte of gekookte kipfilet, smack of ham. Verzin het maar. Gebruik kleine stukjes. Vul een heuptasje met lekkers (nee geen plastic zakjes... dat duurt een eeuwigheid voordat je die er uit hebt kunnen vissen). Dat heuptasje neem je mee tijdens de wandelingen. Je kunt je hond belonen met lekkers én je kunt er leuke zoekspelletjes mee doen in het gras.

lekkere hapjes survivallijst blog

4. Tijdstip

Kies een fijn tijdstip om te gaan wandelen. Ga nou niet op de momenten dat heel Nederland zijn hond gaat uitlaten. Dan ga je het jezelf wel heel moeilijk maken (en je hond daarmee ook). Uit ervaring kunnen wij zeggen dat de drukste tijden tussen 7.00 - 9.00 uur, 17.00 - 19.00 uur en 21.00 - 23.00 uur zijn. Ga je buiten die tijden met je hond wandelen, dan is de kans een stuk kleiner dat je andere honden tegenkomt. En jij zult een stuk meer ontspannen wandelen. Tja.. en in sommige gevallen betekent dat dus iets eerder opstaan. Maar wat heb je liever? Een uitvallende hond of een ontspannen wandeling?  

tijdstip survivallijst blog

5. Locatie

Heb je een juiste plek gekozen om met je hond te gaan wandelen? Is het daar druk met andere honden? Of is het zelfs een losloopgebied? Dan is het beter om een andere locatie uit te zoeken voor het uitlaten van jouw hond. Een plek waar je zo min mogelijk confrontaties met andere honden hebt. Neem desnoods even de auto naar een fijne plek. Je voorkomt jezelf een hoop stress, jouw hond blijft een stuk meer ontspannen & zijn gedrag verergert in ieder geval niet. Want van iedere ervaring waarbij jouw hond uitvalt, leert hij.

locatie survivallijst blog

6. Omgeving scannen

Hou je omgeving, én jouw hond, goed in de gaten tijdens de wandeling. Scan je omgeving af als een stokstaartje. Die staan op 2 achterpootjes om hun omgeving af te scannen en reageren direct bij dreigend gevaar. Als je je omgeving goed in de gaten houdt, kun jij ook op tijd ingrijpen om vervelende situaties te voorkomen. Ben je met de auto? Let dan ook op voordat je je hond laat uitstappen. Laat vooral je mobiel in je broekzak, anders ben je afgeleid. Een onverwachtse ruk aan de lijn door jouw hond kan blessures opleveren aan je arm, schouder, nek & rug!

omgeving scannen survivallijst blog

7. Noodoefeningen

Wist je dat er oefeningen zijn die je kunt inzetten in geval van nood? Wij bedoelen met in geval van nood die situaties waarbij er een andere vreemde hond in zicht is. Je kunt er voor kiezen om door te lopen en de confrontatie aan te gaan. Nadeel is alleen dat jouw hond er alleen maar van leert dat die andere hond echt niet leuk is. Het uitvallen kan de volgende keer zelfs erger zijn. En jij moet je weer door zo'n vervelende situatie heen loodsen. Noodoefeningen zijn er om de focus van jouw hond naar die andere hond te doorbreken. Nog beter; om ze te voorkomen. 

noodoefening survivallijst blog

Nog een advies als cadeau; wellicht overbodig maar wij vinden het het benoemen waard. We zien namelijk vaak anders. Laat jouw uitvallende hond niet door kinderen uitlaten. Jij hebt deze survivallijst nodig. Wat hebben jouw kinderen dan nodig? Het is voor ons volwassenen al lastig om op een juiste manier met een uitvallende hond om te gaan. Hoe moeilijk moet het dan voor kinderen zijn? Welk risico lopen zij zelf? Of jouw hond? Of de hond van iemand anders? 

Stel, in het ergste geval, de andere hond breekt los, komt op jouw hond en jouw kind afgerend. En hij heeft geen goede bedoelingen.... Je vergeeft het jezelf nooit...

Terug naar de survivallijst, wij weten zeker dat de wandelingen met jouw hond een stuk beter voorbereid zullen zijn. Je vertrouwen zal groeien. En het vertrouwen van jouw hond ook. Je hoeft geen confrontaties aan te gaan. Je mag ze ook uit de weg gaan. Moet je dit dan een heel hondenleven lang doen? Dat weten wij niet. Iedere hond leert op zijn manier en van iedere ervaring. Wil jij voor zekerheid gaan en het uitvallen van jouw hond gericht aanvliegen? Neem dan vooral contact met ons op! Wij staan voor jou klaar. 

 

Heb jij nog geen uitvallende hond maar merk jij dat jouw hond het steeds lastiger vindt om buiten te gaan wandelen? En hij houdt alles en iedereen in de gaten, behalve jou? Dan is onze cursus Hufterproof wat voor jou. In deze cursus krijg je oefeningen die voorkomen dat jouw hond zal gaan uitvallen aan de lijn. En dat de wandelingen blijven waarvoor ze bedoelt zijn; even ontspannen samen! 

 

Wil jij de survivallijst graag uitprinten? Dan kan! Klik op de downloadknop hier beneden. Zonder dat jij gegevens hoeft achter te laten krijg je toegang tot een mooi meeneem-formaat ;-) 

Laat ons vooral weten wat je van de survivallijst vond!

Reactie schrijven

Commentaren: 0