· 

5 overwegingen om op puppycursus te gaan.

Puppy cursus Blog

 

Je hebt zo'n hummeltje in huis en eigenlijk vind je het wel prima zo. Het hondje slaapt veel, eet & drinkt goed, dus wat kan er mis gaan. En vroeger heb je ook honden gehad, dus... Aan de andere kant zijn er toch de nodige mensen die je adviseren om op puppycursus te gaan. Je begint nu wel een beetje te twijfelen. Want stel dat je iets mist, of dat je jouw pup tekort doet?

 

Wij hebben 5 overwegingen voor jou op een rij gezet waarom het verstandig is om naar een puppycursus te gaan.


     1. De wereld ziet er tegenwoordig anders uit.

 

Vroeger, ja vroeger, toen woonde je in een rustige wijk of ergens achteraf. De hond at met de pot mee en voor de rest kon hij relatief veilig overal rondstruinen. En luisterde hij niet, dan kreeg hij een pets met een opgerolde krant op zijn kop. Wist hij meteen waar hij aan toe was.

 

Tegenwoordig wonen de meeste mensen in rijtjeshuizen of misschien wel op een flat. Honden eten hun eigen brokken, kunnen niet meer overal vrij rond struinen en zitten heel veel thuis. Een gevolg hiervan kan zijn dat hij onvoldoende zijn energie kwijt kan. En dit is energie die er toch uit moet. Dan is de kans groot dat een hond lastig wordt in huis, gaat slopen of de hele dag gaat blaffen. Dat wil je natuurlijk niet. Bij een goede hondenschool kunnen ze jou adviseren wat je in zo'n geval het beste kunt doen. Omdat ze jou en jouw hond kennen. En je krijgt een beter advies dan wanneer je zelf op internet gaat speuren.

 

     2. De wereld is voller geworden.

 

Loop de voordeur uit en je komt altijd wel iemand tegen. Met of zonder hond. Je komt ook veel verkeer tegen: brommers, auto's, vrachtwagens, aanhangers, scootmobiles, fietsers en joggers. En het aantal drones in de lucht neemt ook toe. Ons dagelijks leven kent veel omgevingsgeluiden. Wij mensen zijn hier vaak al lang aan gewend en ons valt het niet meer op. Maar onze honden horen minimaal 7x beter dan wij en bij hen komen al geluiden 7x harder binnen. En dat zijn ook nog eens prikkels waar zij van ons liever niet op mogen reageren!  Want dat zorgt voor overlast. Dit klinkt logisch toch?! Helaas zijn er genoeg honden die hier niet zo goed mee om kunnen gaan. Die het verkeer willen opdrijven (border collies) of die het willen najagen (herdershonden). Daarom is het belangrijk dat je weet wat voor soort ras of mix je in huis hebt en hoe je dit gedrag kunt herkennen, maar vooral kunt voorkomen of ombuigen. En dat kunnen ze je beter tijdens de puppycursus vertellen dan dat je na 2 jaar een gedragsdeskundige moet inschakelen.

 

     3. Opvoeden is anno nu vooral beloningsgericht.

 

Ken je die verhalen van je oma nog? Dat ze letterlijk in de schoolbanken met een lineaal op de vingers werd getikt door de schoolmeester? Ik wel. Alleen dan niet van mijn oma maar van mijn moeder. Maar dat zegt natuurlijk meer iets over mijn leeftijd :-)

 

Onze kinderen voeden we vooral positief op. We belonen het goede gedrag en we gaan met ze in gesprek over vervelend gedrag. Want we zijn er inmiddels achter dat het voor de ontwikkeling van het kind en diens zelfvertrouwen veel verstandiger is om te stimuleren & complimentjes te geven. Daarmee neemt het zelfvertrouwen toe. De wereld daarbuiten is al hard genoeg. Deze positieve benadering vind je ook terug op kinderdagverblijven en basisscholen.

 

Voor onze honden geldt hetzelfde. De slipketting is echt achterhaald en sinds 1 juli 2018 is de prikband zelfs bij wet verboden. Om een hond op te voeden is het niet nodig om hem pijn te doen of fors te corrigeren. Er is inmiddels zoveel kennis voorhanden dat we tegenwoordig weten hoe je een hond op een vriendelijke manier kunt opvoeden. Hoeveel beter dat is voor het welzijn van je hond. Op een moderne hondenschool krijg jij de kennis anno nu aangereikt. Zodat jij jouw hond op een vriendelijke manier kunt begeleiden en opvoeden.

 

     4. Dieren worden meer op hun waarde geschat.

 

Dierenwelzijn staat tegenwoordig in de top 3 van de maatschappelijke agenda. En daarmee ligt dierenleed onder een vergrootglas. Dat geldt voor onze koeien, varkens, kippen en onze honden. Onze visie op dieren is tegenwoordig een geheel andere dan die van 50 jaar geleden. Toen werd een dier vooral als gebruiksvoorwerp gezien. Tegenwoordig zien wij dieren als superintelligente wezens met hun eigen emoties & behoeftes. Wil je als eigenaar tegemoet komen aan de welzijnseisen van jouw hond dan heb je kennis nodig. Met deze kennis kun jij jouw hond volwaardig en respectvol begeleiden in onze maatschapij. Deze kennis is voorhanden bij gediplomeerde instructeurs. En maar wat graag willen de juiste instructeurs deze kennis met jou delen. Omdat zij net zo gek op alle honden zijn als jij op de jouwe.

 

     5. Probleemgedrag voorkomen.

 

Als je ergens deze vage term tegenkomt dan is het wel op internet. Duuuuh, het zal wel..... 

Nou, daar wil ik toch graag iets over zeggen:

Want als ervaren puppy-instructeurs kunnen wij na 2 of 3 lessen al voorspellen op welke onderdelen jij als eigenaar problemen gaat krijgen met jouw hond. En ik ben inderdaad even zo arrogant om te stellen dat wij zelden de plank mis slaan. Want een goede puppy-instructeur wil jou en jouw hond heel graag behoeden voor problemen. Daarom geven ze tijdens de lessen al vaak heel vroeg aanwijzingen waar jij als eigenaar extra aandacht aan moet besteden. Voordat het gedrag van jouw hond ontspoort en jij er wel last van krijgt...... inderdaad, om probleemgedrag te voorkomen dus.

 

Wil jij zeker weten dat je goed bezig bent? En vertrouw je liever niet meer op de kennis van 30 jaar geleden. Kies dan voor zekerheid en kwaliteit, en zoek een goede hondenschool. Dan weet je zeker dat jij en jouw pup in goede handen zijn. Wil jij weten hoe je een goede hondenschool kunt vinden? Lees dan hier ons blog met tips hoe je een goede hondenschool herkent. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0