· 

Muilkorf, lust of last?

Er zijn weinig voorwerpen die zoveel reacties oproepen als een muilkorf. De één loopt met een grote boog om een hond heen die een muilkorf draagt, de ander voelt zich juist een stuk veiliger als hij een hond tegenkomt met een muilkorf. Wat de reden ook is, een muilkorf trekt altijd onze aandacht.

Ikzelf denk bij een muilkorf altijd meteen aan Hannibal Lector in Silence of the Lambs. Die film heeft destijds zo’n impact op mij gehad dat ik Anthony Hopkins met zijn getraliede masker meteen weer op mijn netvlies krijg. Daar hoef ik weinig moeite voor te doen.

 

 

Grappig eigenlijk want als nou iemand geen kwaad meer kon doen dan was het Hannibal wel, vastgeketend in een pak met mouwtjes op de rug en dat leren masker voor zijn gezicht. Gelukkig was het maar een film. Een hele bekende film waarbij je lekker gecontroleerd kon griezelen en na de film kon terugkeren in de dagelijkse veiligheid van ons bestaan. Want dat is de aantrekkingskracht van thrillers en griezelfilms: even lekker griezelen om daarna over te gaan tot de orde van de dag waarbij we onszelf kunnen geruststellen dat het maar een film was. 

En daarom is een muilkorf zo lastig; het confronteert ons met iets dat we liever niet willen weten, namelijk dat honden ook kunnen bijten. Het gooit ons van onze roze wolk dat alle honden leuk, lief en aardig zijn.

 

Als ik buiten met mijn hond loop wil ik honden tegenkomen met wie mijn hond gezellig kan spelen en stoeien en geen honden die mogelijk kunnen bijten. Ik wil honden tegenkomen die ik kan aaien en geen honden die mij kunnen bijten. Ik wil de illusie vasthouden dat ik altijd veilig ben. En hier kom je meteen in de spagaat terecht tussen emotie en ratio;

emotie

 • Elke hond is leuk & lief
 • Een hond met muilkorf is eng

ratio

 • Iedere hond kan bijten
 • Juist een hond met muilkorf kan niet bijten, suffie!

Is elke hond met een muilkorf agressief?

 

Nee, gelukkig niet. Er zijn meer redenen waarom een hond een muilkorf kan dragen:

 • de hond eet alles op wat hij op straat tegenkomt
 • de hond heeft heel veel stress bij de dierenarts en vertoont angstagressie (agressie uit nood)
 • de eigenaar (!) voelt zich prettiger bij het idee dat zijn hond een muilkorf draagt, ook al is er nog nooit een bijtincident geweest.
 • in sommige Europese landen zijn sommige rassen zelfs verplicht een muilkorf te dragen in het openbaar. Het zou zomaar kunnen zijn dat een eigenaar in eigen land alvast oefent voor de vakantie.
 • de hond kan gaan jagen als hij losloopt en de eigenaar wil niet dat hij wild verwondt
 • de hond is wettelijk verplicht een muilkorf te dragen omdat er bijtincidenten zijn geweest met de hond

Als ik een eigenaar tegenkom met een gemuilkorfde hond probeer ik altijd een praatje te maken. Ik ben namelijk best wel nieuwsgierig van aard en wil graag weten waarom de hond een muilkorf draagt. Vrijwel altijd is de eigenaar bereid en soms zelfs opgelucht om toe te lichten wat de reden van de muilkorf is. Wat de reden ook is, het zijn altijd eigenaren die erg betrokken zijn bij hun hond. En het is natuurlijk ook vervelend als je hond al drie keer op de operatietafel terecht is gekomen omdat hij alles van grond at. Een vierde keer wil je graag voorkomen en dan maar een muilkorf. Of het is een eigenaar die bewust gekozen heeft voor een Hoogrisicohond, maar zich ook de risico’s realiseert en kiest voor de meest veilige weg.

vragen stellen

In alle gevallen zijn het eigenaren die hun verantwoordelijkheid nemen. Die het beste met hun hond én hun omgeving voor hebben. Ik vind dat dapper. Want juist deze eigenaren worden tijdens de dagelijkse wandelingen argwanend door voorbijgangers aan gekeken en krijgen vervelende opmerkingen naar hun hoofd. Dan moet je heel veel van je hond houden om deze dagelijkse subtiele afwijzingen te incasseren. 

Het zijn ook eigenaren die van hun roze wolk zijn afgestapt en de ratio de boventoon laten voeren. Ikzelf ben daarom heel blij als ik een eigenaar tegenkom wiens hond een muilkorf draagt. Want dan weet ik in ieder geval zeker dat de eigenaar, ondanks alle vooroordelen en nare reacties,  een bewuste keuze heeft gemaakt, en de hond kan niet bijten.

 

Wij mensen zijn best wel rare wezens. Wij blijven heel graag op onze roze wolk zitten ondanks alle waarschuwingen en feiten die het tegendeel bewijzen. En ook al kunnen we de feiten accepteren voor wat ze zijn, dan nog zijn we er vaak van overtuigd dat diezelfde feiten voor de buurvrouw en de collega gelden en niet voor onszelf:

Feit

 • roken is enorm ongezond
 • sms'en/bellen/appen tijdens het rijden is gevaarlijk
 • de helft van de volwassen Nederlanders kampt met overgewicht
 • in Nederland zijn jaarlijks 95.000 bijtincidenten met honden
 • honden veroorzaken veel overlast. Zeker de hondenpoep staat standaard in de top 3 van de ergenissen

roze wolk

 • mijn opa is er 92 jaar oud mee geworden
 • klopt, maar ik let heel goed op en kan 2 dingen tegelijk
 • zo, dat is niet mis! Gelukkig geldt dat niet voor mij, alleen voor anderen.
 • mijn hond zal noooit bijten! Die is lief voor alles en iedereen
 • mijn hond is heel lief en die ene drol van mijn hond is heus niet zo erg

Jij en ik zijn meester in het onszelf voor de gek houden.

 

Het zou fijn zijn als ook wij als omgeving wat meer op ons gezonde verstand vertrouwen en niet meteen in de emotie schieten. Hondenland staat al bekend om zijn emotionele discussies en reacties. Vaak is het echt verstandig om gewoon even het koppie erbij te houden. Een hond met muilkorf kan niet bijten. Echt niet! En jij en ik….. wij kunnen veilig doorlopen.

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Monique (zaterdag, 08 september 2018 22:01)

  Wat een goede blog! Ik heb zo nog nooit nagedacht over honden met een muilkorf en hun baasjes! Bedankt dat je deze knop even bij me hebt omgezet. De volgende keer dus gewoon maar een praatje aanknopen.

 • #2

  Jany (maandag, 05 november 2018 20:56)

  Altijd fijn Monique als we een knopje hebben weten om te zetten �

 • #3

  Dorine Denis (vrijdag, 24 mei 2019 19:40)

  Sinds een week bezig met muilkorftraining. Ook ik heb lang getwijfeld. Schaamte voor het niet onder controle hebben (van de emoties) van mijn hond. Maar wij gaan het doen en heb mijn woordje al klaar! Namelijk dat ik geen gevaarlijke hond heb. Integendeel: met een muilkorf is zij totaal ongevaarlijk :)

 • #4

  Suzanne (zaterdag, 01 juni 2019 13:03)

  Heel goed van jou Dorine. Want dat betekent dat je gewoon kiest voor jouw hond en niet voor wat andere mensen ervan vinden. En dat eerste is veel belangrijker. Top.

 • #5

  Marlies (maandag, 10 mei 2021 21:13)

  Wij gebruiken de muilkorf nu om onze puberhond uit de blafepisodes te halen. Hij wordt sneller rustig, zodat de korf weer af kan en hij vertrouwt ons zelfs meer. Daarnaast werkt het ook erg goed om tijdens het wandelen geen ongewenste kattedrollen en ander leed, op te peuzelen.

 • #6

  Anita (woensdag, 12 januari 2022 22:16)

  Ik overweeg ook om een muilkorf aan te schaffen. Onze hond was rustig buiten. Hij kan helaas niet los lopen vanwege zijn verleden als jachthond. Hij is inmiddels 2 keer gebeten door een loslopende hond. Nu valt hij uit naar elke hond.

 • #7

  Monique de Vries (zondag, 07 augustus 2022 13:31)

  Mijn hond valt soms ook uit naar andere honden en heeft al een keer gebeten dus ik ga ook beginnen met muilkorftraining. Echter ; een hond met muilkorf kan dan wel geen andere hond meer bijten, hij kan nog wel uitvallen en dus die andere hond een trauma bezorgen. Hoe denk je daar dan over ?