· 

Een Bossche Bol van Jan de Groot

Ik stond vanmorgen bij de bakker…. Een banketbakker… DE banketbakker van Den Bosch.. ja die! Jan de Groot met zijn ECHTE Bossche Bollen 🤗.

 

En ik sta daar voor de vitrine, met al die heerlijke gebakjes. Stuk voor stuk zien ze er uit om op te eten. En het liefst zou ik ze ook allemaal willen opeten.  Eigenlijk kwam ik daar voor de Bossche Bol. Maar ja… al die andere gebakjes lonken ook naar mij. Dus ik besluit een andere keuze te maken en ga voor een nogatientje… hoe zoeter hoe beter. Dat het glazuur maar van mijn tanden knettert als ik  al die zoetigheid kauw. Wat geeft dat een heerlijk gevoel! 

En dat is nou zo fijn aan mens zijn: je kunt en mag (in sommige gevallen zelfs MOET) een eigen keuze maken! Ik woon in Nederland, een welvarend land, waar je het recht tot eigen keuze hebt.

 

Als je mens bent tenminste……..

 

Want kijken wij naar onze honden, dan wordt die keus vaak voor hen gemaakt. Een baasje kies je niet zelf, je wordt gekozen. Of je wilt of niet. Die baas krijg je er gewoon bij. Daar valt als hond meestal best goed mee te leven. Je bent als huisgenoot van de mens de moeilijkste niet en past je vrij makkelijk aan. Je bent een hoogsociaal dier, dus je vindt het prima als het komt op “wie is jouw baasje”. Zijn of haar vervelende trekjes neem je voor lief 😜.

 

Wat vind je als hond dan belangrijk in het leven? Dat je een warm mandje hebt om in te liggen, dat je te eten krijgt, dat je gezond door het leven kunt en dus de nodige medische aandacht krijgt daar waar nodig. Maar is dat echt alles waar een hond gelukkig van wordt, is of blijft? Want wie bepaalt wat, hoeveel en wanneer je eet? En of dat eten wel zo gezond voor je is? En wie bepaalt wat jij draagt als je gaat wandelen met jouw baas? Draagt dat altijd even comfortabel, kun je vrij bewegen? En als je gaat wandelen… waar mag je dan allemaal heen? En mag je overal aan snuffelen? Want snuffelen is  een heel belangrijk onderdeel in een hondenleven. 

snuffelen

Wij mensen hebben Facebook. En wij krijgen via social media een behoorlijk kijkje in het leven van een ander. Het grasveld en die ene boom in het park, is voor onze honden hun Facebook. Sterker nog, het is hun ochtendkrant. Met het laatste nieuws van alle buurthonden: Bella is loops deze week, Max krijgt super lekkere brokken te eten en Diesel is ziek. Dit ruik je allemaal aan het plasje en de ontlasting van die andere honden. En wat dacht je van al die loopsporen van muisjes, egels en vogels, of katten 🐈? 

Hoe meer jij weet, hoe zekerder jij je voelt in het park. Het liefst snuffel je ALLE grassprieten af. In jouw eigen tempo, want geuren op doen kost nu eenmaal tijd en energie. Tijd die je vaak niet voldoende krijgt.

 

Wat nou als je als hond je eigen keuzes mocht maken! Over hele simpele dingen, zoals  welke kant je graag op zou willen wandelen. Of wanneer je graag wilt spelen en met welk speeltje! Dat je zelf wat initiatief mag tonen, en dat dat dan ook gezien en gewaardeerd wordt! Het maken van een eigen keuze draagt bij aan het vergroten van je zelfvertrouwen, je eigen zelfstandigheid. Je wordt zeker in je eigen omgeving en vertrouwt eerder en makkelijker op veiligheid in nieuwe omgevingen. 

 

Als je nooit mag kiezen maar gewoon moet doen wat de ander zegt… dan blijf je qua zelfstandigheid en zelfvertrouwen maar heel klein. Je legt je misschien zelfs neer bij het feit dat jij niets te zeggen hebt en dat je al helemaal geen initiatief hoeft te tonen. Dat alles wat “anders” is, jou zelfs onzeker kan maken. Want je hebt nooit geleerd op je eigen 4 poten te staan. 

zelfvertrouwen bij honden

Heel soms komt er een schrijnend gevalletje hond langs. Een hond die bij ieder  initiatief, of iedere keuze die hij maakte, flink gestraft is. Die niets meer durft te doen, bang voor straf of gemopper. Die leeft  in een hele kleine wereld. Zijn dagelijks gevoel zal niet al te optimistisch zijn. Hij is moeilijk te motiveren. Hij mocht namelijk nooit zijn eigen gebakje kiezen. En heeft zich er in de loop van de tijd maar bij neergelegd. Neergelegd bij het feit dat dit het is. Dat hij het iedere dag moet doen met wat hij voorgeschoteld krijgt.  Volledig afhankelijk geworden van de goedhartigheid van zijn baas. Dus ook in lastige situaties. En dat is best heftig 😢… want honden zijn hele optimistische wezens! Zij zien altijd het beste in alles. En leven in het hier en nu…….

 

Gelukkig zien steeds meer hondeneigenaren hoe goed het hun hond doet als ze genoeg kansen tot het maken van een eigen keuze krijgen. En zien die bazen hoe happy hun honden zijn. Blakend van het zelfvertrouwen en vol passie kijkend naar hun baasjes! Een baas die zijn eigen hond vertrouwt op het maken van de juiste keuze, omdat hij hem daarin heeft leren begeleiden.  Een baas die weet waar zijn hond voor gaat (motivatie). Want ken jij de motivaties van jouw hond? Dan heb je ALTIJD een juiste beloning bij de hand als hij zijn keus heeft gemaakt.... 

 

Mijn motivatie is trouwens te verkrijgen bij banketbakkerij Jan De Groot, DE enige echte sjekelade bol uit Den Bosch 😊

hond met zelfvertrouwen

Reactie schrijven

Commentaren: 0