· 

Hij doet het alleen maar voor een koekje!

hond belonen met lekkers

Positief trainen is helemaal hot op dit moment. Elke serieuze hondenschool traint tegenwoordig positief. En het is een term waar je snel overheen leest als je je op wilt geven voor een cursus. Want positief klinkt zo lekker positief.

 

Eénmaal op het veld staan sommige eigenaren vaak een beetje raar te kijken, want de hond krijgt tijdens de les wel heel veel koekjes. En regelmatig hebben de bazen er ook een beetje moeite mee. Want die roze wolk dat de hond het voor zijn baas moet doen, wordt aardig doorgeprikt. En heel eerlijk….. wij instructeurs worden ook een beetje moe van altijd maar die opmerking dat de hond het alleen doet als hij een koekje krijgt.

 

Daarom deze blog. Positief trainen is namelijk heel veel meer dan alleen maar een koekje geven. 

Over positief trainen zijn boeken vol geschreven. Het is wetenschappelijk bewezen dat trainingsresultaten langer in het koppie van de hond blijven hangen als ze op een leuke manier zijn aangeleerd. Het volledige onderzoek en de resultaten kun je hier lezen

 

Dat geldt niet alleen voor dieren maar ook voor ons mensen. Je kunt het vergelijken met leren veters strikken. Kreeg jij als klein kind een tik op de vingers als je het fout deed of kreeg je een lolly als je het goed deed? En wedden dat je nu niet meer hoeft na te denken over het strikken van je veters? Laat staan dat je er nu nog een cadeautje voor krijgt?  Het is namelijk een gewoonte geworden waar je niet meer bij na hoeft te denken. Zo is het met het aanleren van gedrag ook. Als jij met jouw hond  vaak oefent én hem op de juiste wijze beloont, dan wordt het voor jouw hond ook een gewoonte.  

goed en fout

Ja, wij zijn er jaren terug ook tegenaan gelopen. Dat knagende gevoel dat je eigen hond het alleen voor dat koekje doet. Terwijl hij het toch voor de baas zou moeten doen. Want dat willen we eigenlijk zo graag, zodat we ons een beetje stoer kunnen voelen. Toch?

 

Er zijn heel veel geldige redenen om een dier, en ook onze honden, op basis van beloning iets aan te leren. Daar komen we in andere blogs nog uitgebreid op terug.

 

Zoals gezegd, we kunnen ons er alles bij voorstellen dat al dat belonen je soms tegen de borst stuit. Dat was bij ons ook het geval. Alleen hebben wij via onze studies en bijscholing de kennis in huis waarom het zo belangrijk én efficiënt is om onze honden te belonen. En is het dus aan ons –en elke andere hondenschool – om deze kennis ook aan onze cursisten over te brengen.

 

Je kunt een hond natuurlijk ook met strenge/harde hand opvoeden. Wat de eigenaar zich hierbij niet realiseert is dat ook hier een beloning om de hoek komt kijken :). De hond zal namelijk luisteren om de straf/tik/ruk met de slipketting te ontlopen. En het ontlopen van een onaangenaam gevoel is ook een beloning! In vaktermen heet dit een negatieve bekrachtiging.

positief en negatief

Als we met vaktermen gaan gooien, wordt het al snel ingewikkeld, dus die laten we zoveel mogelijk achterwege. Maar wist je dat het bij ons mensen vaak op dezelfde manier werkt?! Enkele voorbeelden: we stoppen voor het rode verkeerslicht om een boete te ontlopen; en om dezelfde reden houden we ons –meestal- aan de voorgeschreven snelheid. Er hangt een gevangenisstraf boven je hoofd als je een misdrijf begaat. En huisarrest als je een paar keer achter elkaar niet op tijd thuis komt.

 

Al deze voorbeelden laten zien dat wij mensen ook het gewenste gedrag laten zien omdat wij onze ‘straf’ willen ontlopen.

 

Maar deze voorbeelden laten ook zien dat onze mensenmaatschappij erg gericht is op het bestraffen van verkeerd gedrag. Bij gebrek aan beter, want we hebben nog geen alternatief kunnen bedenken. En misschien is daarom positief trainen ook wel zo lastig. Omdat we een scherpe bocht in onze gedachtegang moeten maken en we ineens 360 graden moeten draaien om onze hond positief te trainen met heel veel beloningen.

 

Belonen met een koekje…..dat is nog niet zo simpel. Wel voor de hond, niet voor ons. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Petra Wouters (donderdag, 06 september 2018 23:07)

    Mooie nieuwe site dames! Leuke heldere uitleg ook.
    Op mijn werk zit ik in de redactie van onze Nieuwsbrief en redigeer ik alle ingezonden stukken, vandaar dat het me opviel dat er een fout staat in bovenstaand stukje.
    In de 8ste alinea staat 'J.Diens hond ' ik denk dat dit 'je of jouw hond ' moet zijn of niet?